KuroAka, onze motieven

Fokken gaat over het vermengen van bloed, ofwel het combineren van de genen van de ouders. Dat wat resulteert is een ultieme kampioen of een lieve huishond of iets er tussen in. Als fokker ben je verantwoordelijk voor de uitkomst, de pups dus.

Toch is het niet echt belangrijk wat het beestje bereikt. Het belangrijkste is een gezonde (zowel lichamelijk als geestelijk) en bovenal gewenste hond die zijn baasje(s) en omgeving veel plezier schenkt en bovenal zelf een waardig leven leidt.

Dieren asiels zitten helaas vol met ongewenste honden (en katten en andere dieren) en jaarlijks moeten helaas vele dieren al jong worden afgemaakt omdat onze consumptie maatschappij er simpelweg geen zin meer in had. Vele honden worden de wereld op geschopt voor het geldelijk gewin. De trieste gevolgen : puppymills, hondenbont en dierenmishandeling.
Dáár ben je als fokker verantwoordelijk voor.

Juist ja, dus wij willen daar aan meedoen. Maar het moet wel zo gaan als wij dat verder voor ogen hebben, zo niet, dan hebben wij nog altijd lieve huishonden, en dat is voor ons het belangrijkste.

Onze overwegingen, in het kort, voor ons koppeltje :

We-sedso Masamune Keiji

"The domestic dog is an extremely close relative of the gray wolf, differing from it by at most 0.2% of mtDNA sequence....

In comparison, the gray wolf differs from its closest wild relative, the coyote, by about 4% of mitochondrial DNA sequence.”

Robert K. Wayne, Ph.D.

“Molecular evolution of the dog family”
Theoretical and Applied Genetics

De bloedlijn
Onze aanstaande vader komt van goede huize.

Zijn kleur, black and tan, dankt hij aan zijn bed overgrootvader Kotetsu-Go Kotokusow, japans kampioen. De black and tan uitvoering bedraagt circa 15 a 20 % van de shiba populatie.

Op zijn stamboom prijken daarnaast belangrijke voorvaders als Oakshadow Tonka Toy At Vormund en diens vader Makato Aka Danshaku (de "rode baron"). Verder terug in de stamboom vinden we de oorspronkelijke imports in Europa als bijvoorbeeld japans kampioen Juho of Suishoen.

De Aka Danshaku - lijn is in Europa goed vertegenwoordigd zodat fokresultaten overzichtelijk zijn.
Wij kozen deze lijn om op verder te bouwen.

   

Karakter
Keiji is een echte macho, zijn roeping die van alpha. Zijn rijk strekt zich uit zover hij zien kan. Hij is de shogun. Met vuur in de ogen bedwingt hij de opstand.

Zijn middelste naam, Masamune (de "rode pijl"), dankt hij aan een groot Japans krijgsheer en heerser (1566-1636, Edo periode). Date Masamune regeerde een groot gedeelte van het noordelijke Japan en werd geroemd om zijn krijgskunst, zijn diplomatie (zonodig met geweld) en gevoel voor kunst.
Kenmerkend voor Date Masamune is de helm met de sikkel en het vaandel met de rijzende zon.
Meer... meer...

In het karakter van Keiji vinden we naast zijn kwaliteiten als shogun ook een voor honden belangrijke eigenschap die bij Shibas, volgens de literatuur, blijkbaar minder goed ontwikkeld is.
Keiji beschikt over een grote interesse voor zijn baas en "the will to please". Keiji is intelligent en voert graag opdrachten uit. Hij is gehoorzaam en goed gehecht aan zijn familie, waardoor hij zelfs goed los kan in een, uiteraard, veilige omgeving.

   
KuroAkaYuukiHime

De bloedlijn
Onze prinses komt met 50 % nieuw "imperial" japans bloed. Beniryuu go Yamanashi Andousow, japans kampioen, domineert in haar vaders bloed. Verder in de stamboom vinden we nog een belangrijke voorvader als Tekka no Gen go Sanuki Mizumotosow.

Aan moeders zijde van de stamboom zien we Makato Aka Danshaku (de "rode baron") en Juho of Suishoen terug.
Wij zien Yuuki als een "verversing" van bloed binnen de europese lijnen. Foktechnisch geproken is zij een outcross. Met ons koppeltje pakken wij echter de lijn
"Aka Danshaku" weer op.

Haar kleur is rood-sesam, waardoor een vererving naar de zeldzamere black and tan kleur mogelijk wordt.

 

Karakter
Yuuki is een zachtmoedig dametje maar beschikt toch over het nodige pit. Zij is tolerant en aanhankelijk laat echter niet met zich sollen. Yuuki is wat karakter betreft een typische shiba. Yuuki staat open voor mensen en andere dieren.