Shiba
Ras keuze | Ras standaard | Afmetingen | Beharing | Gezondheid | Karakter | Profiel

Ras keuze
Wat beweegt een mens een bepaald type of ras te kiezen. Over het algemeen zal dat dat volgens het standaard motto zijn zo in de trant van "wat de boer niet kent ....".
Wat zijn dan onze motieven om een Shiba te kiezen?

Weet u hoeveel Shiba's er (als rashond ingeschreven) worden? Dat zijn er ongeveer 125 per jaar. Van de Labrador Retriever bijvoorbeeld zijn er dat wel meer dan 3000.

Niet echt populair hondje dus.
Zelfs in het land van herkomst, Japan, moet de Shiba het met een 12e plaats doen, maar ach, uit de statistieken blijkt dat de teckel daar het populairst is. Dat zal dus wel iets met de afmeting van de gemiddelde japanse huiskamer te maken hebben. Om van de andere Japanse rassen nog maar te zwijgen, want die doen het al helemaal niet in het land van herkomst. Eigenlijk zonde, toch?

Misschien hebben potentiële eigenaren c.q. liefhebbers deze website gelezen voor zij aan een Shiba begonnen: The Misanthropic Shiba (auteur: Julie MacTire) Website: (auteur: Julie MacTire)
Erg onderhoudend, en ik moet zeggen dat ik blij ben dat ik dit artikel pas ná aanschaf van onze Shiba heb gelezen.

Wat denkt u dan van deze uitspraken :
de shiba pup : "fiery little fuzzballs-from-hell, no words can describe the appeal of the infant Shiba. A litter of Shibas is a Dakin convention and a school of pirahna; strutting, posturing little windup toys" en dan te begrijpen dat er niets aandoenlijker is dan een Shiba pup, net een speelgoed beestje.
of over de volwassen mannelijke shiba : "All macho stud muffin" , ofwel pluche met tanden.

En wat dacht u van de vacht, je kunt er per rui-periode voor het hele gezin truien van breien.
Met zoiets ga je toch niet je leven delen!

Of wel, toch.

Gelukkig wordt er ook nog wat leuks gepubliceerd, een aanrader voor de nieuweling op Shiba gebied, het boek van Maureen Atkinson "The complete shiba":

Maureen is echt laaiend enthousiast : " .. stands out in the crowd .. " ,".. his foxlike appearance is eyecatching.." , ".. second to no one ..".

Dit boek, we kochten het te laat (want we hadden al een pup) via amazon.com, geeft een heel complete uitleg over de Shiba, zijn voorkomen, karakter en verzorging.

En wat dacht u van de vele websites die honden eigenaren en verenigingen wijden aan de Shiba. Op Amerikaanse (.com, .org, .net), Nederlandse (.nl) en Japanse (.jp) en (.no), (.se), (.de), (.etc) websites gooien ze je er helemaal dood mee. Er zijn blijkbaar toch een handvol enthousiasten.

In japan wordt zelfs een maandblad "SHI-BA" geheel gewijd aan de shiba uitgegeven.

Misschien is het beestje heel misschien dus toch de moeite waard.

Laten we het eens verder onder de loep nemen, en proberen te ontdekken waarom ie door dat "handvol" aanbeden wordt.


Onze Kuroakayuukihime, Multi Kampioen

Ras standaard

Een rashond is geen rashond als er geen erkende definitie van is, een standaard dus. En een hond is geen hond als het niet van de wolf afstamt, vier poten, een kop en een staart heeft.

Wist u dat er meerdere rasstandaarden zijn ?
Zo hebben de FCI (de Federation Cynologique Internationale ; groep 5 nummer 257) , de AKC (American Kennel Club; ze hebben zelfs een filmpje) en de JKC (Japan Kennel Club) een rasstandaard voor de Shiba vastgelegd.

Nihon Ken Hozonkai (Nippo) is de vereniging voor de bescherming van de Japanse rassen, houdt een stamboek bij en heeft een heel strenge ras standaard vastgelegd. Afwijkingen die elders worden getolereerd zijn bij de Nihon Ken Hozonkai absoluut niet toegestaan. Standaard is standaard.

De Nihon Ken Hozonkai wordt echter niet erkent door de FCI, de JKC doet dat wel, honden kunnen zowel bij de Nihon Ken Hozonkai en de JKC worden ingeschreven. Een aantal fokkers beschouwd het als een grote eer om hun honden in de Nihon Ken Hozonkai te kunnen inschrijven.

Verschillen zijn vooral te vinden in uitgebreidheid van de standaard. Die van de AKC is het meest uitgebreid, maar wijkt nogal af van de rest van de wereld. De FCI en JKC standaard komen vrijwel overeen.

De in Nederland gebruikte standaard is die van de FCI. Vertaald in het Nederlands.

Nou, hier is ie dan de onofficiële rasstandaard (past op meerdere honden, maar dat doet de officiële ook) :

Afmetingen
De Shiba meet circa 37 tot 40 centimeter schoft hoogte (dames - heren maat, + of - 1,5 centimeter volgens de standaard), beetje vierkant gebouwd. Rond de 10 kg weegt het beestje. De dames mogen eigenlijk niet groter zijn dan de kleinste heren, van de AKC mag dat wel maar van de Nippo's niet.

Check : das een mooie maat, circa 2/3 deel van de ondervraagden in een onderzoek gaf de voorkeur aan kleine tot middelgrote hond. Zit de Shiba dus zowat in het midden. Niet te groot, niet te klein. Dus daar hebben we de geringe populariteit ook niet aan te danken.

Beharing en kleuren
Over de aaibaarheidswaarde van de Shiba kunnen we kort zijn: 100 %.
De dubbele vacht bestaat uit fijne zachte onderwol met grovere dekharen. Op de kop en de wangen is het net pluche. De vacht is ideaal vergeleken met die van sommige andere honden rassen, neemt bijna geen vuil op, is water afstotend, makkelijk in onderhoud (doet de Shiba trouwens zelf wel).
Kleuren ? In overvloed, van zwart tot wit en alles wat er tussen zit.
Vermeldenswaard is de witte voering die doorschijnt op de onder- en binnenkanten van de mantel, Urajiro heet dat. Zonder Urajiro geen shiba, das echt verplicht.
Dus voor de liefhebbers van rood of zwart of wit of een mengsel daarvan, er zit er altijd wel wat leuks bij.
En, ruiken doe je 'm ook al niet, dat wil zeggen hij ruikt niet uit zich zelf. Tenzij je zelf fan bent van bijvoorbeeld knoflook. Je kunt je Shiba simpel op de gewenste (huis) geur krijgen.
Ook dat moet dus een hele schare potentiële liefhebbers op kunnen leveren.

Gezondheid en activiteiten
De inu is een gezond en sterk ras. Hoge leeftijden zijn geen uitzondering. Die taaie rakker met zijn all-weather coat en gevoerde shawl is tegen heel wat invloeden bestand.
Daar waar je bijvoorbeeld de mexicaanse naakthond maar in het warme nest laat als je wat noordelijker woont, je shiba laat je in het hoge noorden, met meters sneeuw en ijs, niet in de steek op je ontdekkingsreis naar de noordpool. Net een kleine husky.
Wordt het wat warmer dan verruild de shiba zijn wollen ondervoering voor de lichte waterafstotende regenmantel, in kleur uiteraard.

Zelf sportief aangelegd ? Als je Shiba met je traint, kan ie je overal volgen, je loopt 'm er echt niet uit. De bergen in ? Maakt niet uit, de berggeit van huis uit kan ook goed klimmen en is gegarandeerd eerder boven.
Niet zo sportief aangelegd ? Ook goed, echt veeleisend wat beweging betreft is de inu ook niet, die zoekt een rustige plaats en gaat en blijft liggen. Natuurlijk wel aandacht en beweging geven want dat heeft elke hond nodig.
Wederom steekhoudende argumenten vóór de Shiba
.

Bent u zelf niet zo sportief maar ziet u uw hond graag sporten ? Een Shiba is intelligent en nieuwsgierig, die kan je dus van alles leren.

Karakter


Shiba
Tsja, een japanse jachthond van huis uit.
Snel en wendbaar, jagend op het oog.
Razendsnel in het struikgewas.
Shiba is het Japanse woord voor struikgewas of klein of rood, het Kanji teken is :

Wat moet je je daar bij voor stellen? Niet veel meer als die kleine rooie eenmaal razendsnel in het stuikgewas verdwenen is. U kunt zich dan alleen nog afvragen: wanneer komt ie terug. Zoals de meeste jachthonden kan de Shiba zelfs zonder training al jagen, een eigenschap die u als verzorger natuurlijk niet zondermeer moet laten ontwikkelen.


De bestuderende Japanner heeft in zijn spirituele geest een aantal belangrijke karakter eigenschappen ontdekt of wenselijk geacht in de Shiba :
Kan-i : Dapper en met geestelijke kracht.
Ryosei
:Een goede inborst, betrouwbaar en gehoorzaam.
Soboku : Een gerafineerde maar open geest.


Dat karakter maakt de Shiba de Shiba en daarin onderscheid het beestje zich wat van andere honden. Dat wordt dus een kwestie van goed opvoeden, want de Shiba begint zijn leven als een "fiery little fuzzball-from-hell". (Maar wel zindelijk met acht weken en dat zijn er niet veel) Het type dat eerst schiet en dan vraagt. Shiba's blaffen niet veel, vinden ze ook niet nodig, als ze blaffen is er dus duidelijk wat om over te blaffen. De Shiba is echter absoluut geen koelbloedige killer, maar een wat pittige hond, close to nature.

Aan u de uitdaging. Hebt u, en neemt u de tijd voor deze hond ?

Dan is de Shiba uw ultieme geestelijke sparring partner. Kunt u schaken? Das mooi mee genomen, dan kunt u uw Shiba een aantal zetten voor proberen te blijven.
Het resultaat zal een prettige (binnen) huisgenoot zijn, loyaal en gehoorzaam, rustig, met mensenkennis (soms zelfs bijna menselijk gedrag), snel van begrip als ie zin heeft, wel een beetje met een "mind of his own" en in ieder geval een duidelijke "dit is van mij" instelling. Buitenhuis een prettige "werk" hond met temperament en uithoudingsvermogen.

Kijk in de ogen van een Shiba en je bent voor eeuwig verloren, je ziet (hopelijk) Kan-i, Ryosei en Soboku en dat laat je niet onberoerd, dan ga je websites maken, boeken schrijven en (van) Shiba's houden.

Het profiel van de Shiba eigenaar
Houdt van kleinere honden. Woont niet te warm. Is sportief. Beschikt over tijd en geld (rashonden zijn nu eenmaal niet goedkoop). Kan goed schaken. Heeft in de ogen van een Shiba gekeken en kijkt nu constant een beetje verdwaasd.
Beheersing van de Japanse taal en gebruiken is geen must, u moet echter geen xenofoob zijn.

Oeps, en dan houdt je dus krap het huidige percentage shiba eigenaren over. ;-()

Maar zo zout wordt de soep niet opgediend, in ieder geval niet zo warm gegeten.
Hoewel gelet op de serieusheid van de discussies omtrent de standaard zou het best wel eens hete brei kunnen zijn.